20 години Сдружение Зачатие
Публикувано на: 23.04.2024г.

На 20 април 2024 г. в София сдружение „Зачатие“ отбеляза 20-годишния юбилей на първата българска организация на хората с репродуктивни проблеми. Събитието беше под надслов „20 години заедно по пътя към родителството“. Рожденият ден на „Зачатие“ беше споделен с много гости – представители на клиниките по репродуктивна медицина, на държавни и общински институции, пациенти, общественици и граждани, съпричастни с каузата на хората, които срещат трудности при зачеването на дете. Заедно с нашите лекари, с нашите приятели и с нашите деца изпитахме гордостта, удовлетворението и щастието от дългогодишната ни добре свършена работа, от нашите успехи, които се измерват с най-хубавото на света – детската усмивка у дома!


 


На срещата присъстваха и представители на държавни институции и агенции с приоритети в областта на репродуктивното здраве – д-р Александър Симидчиев – народен представител в 45, 46, 47, 48 и 49 народно събрание, д-р Мария Георгиева – директор на фонд Център за Асистирана репродукция. Сдружението получи специален видеопоздрав от проф. д-р Атанас Щерев – почетен председател и заместник председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве и от г-жа Клаудия Кордич от Хърватия – председател на европейската организация Fertility Europe. Получихме поздравителни адреси от клиники и приятели на сдружение „Зачатие“, между които и първото българско дете, заченато по метода ин витро – Илиана Тирилова, САЩ.

Председателят на сдружение „Зачатие“, Стефка Сарафова – Захариева направи емоционален обзор на дългия път, който изминахме заедно през последните 20 години. Път, който ни събра, сприятели и направи не само родители и граждани, но и по-добри хора.

В рамките на събитието се проведе и заключителната конференция по проекта “Together  for Fertility”, съфинансиран по програма Еразъм+ на ЕС, в който си партнираме със сдружение RODA от Хърватска, Nasz Bocian от Полша и Progress Consult от Унгария.  Ирина Попова, зам. председател на сдружение “Зачатие” и зам. председател на Fertility Europe, представи пред аудиторията програмата Еразъм, същността на проекта и един от неговите най-значими резултати - книгата „Пътят към родителството: Твоят лесен пътеводител за фертилността“. Книгата обхваща на достъпен език всички теми по пътя към родителството за хората, срещащи проблеми със забременяването и техните близки. Книгата се разпространява безплатно и е достъпна онлайн на сайта на „Зачатие“.

 

Една от целите на проекта е да обучи доброволци за създаване на образователни програми за пациенти с репродуктивни проблеми и да предостави достъпна информация за инфертилитета.
Магдалена Цекова- Юсменова, член на УС на Зачатие, представи резултатите от обученията за предоставяне на достъпна и разбираема информация на хора с ниски нива на здравна грамотност.

 

Най-младите доброволци – Десислава Захариева и Мария Куцарова представиха един съвместен проект на Fertility Europe, ESHRE и сдружение „Зачатие“. Проектът FActs! е с фокус върху информираността на тинейджърите по въпросите на репродуктивното здраве и превенцията на инфертилитет. Под формата интерактивна игра-анкета всеки може да провери своето ниво на информираност, както и да научи нови факти за своето репродуктивно здраве. Дигиталната платформа включва и библиотека с информация на достъпен за младежите език.

  

Клиниките и специалистите, които вървяха до нас през изминалите 20 години бяха удостоени в знак на дълбока благодарност с почетен приз „20 години сдружение „Зачатие“.

 •   „Център за асистирана репродукция“ към Министерство на здравеопазването - д-р Мария Георгиева

•   ЦРЗ „Д-р Даскалов“ Пловдив - д-р Мариела Даскалова и  д-р Васил Даскалов

•   Ин витро клиника „София“- д-р Десислава Тачева и д-р Явор Владимиров

•   Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – проф.д-р Атанас Щерев, проф.д-р Таня Тимева, д-р Даниела Савова

•   Ин витро център Димитров – д-р Вакрилов и семейството на нашия голям приятел д-р Йосиф Димитров

•   МЦ „Афродита“ - д-р Георги Станулов и екип

•   КИРМ Плевен – доц.д-р Емилияна Конова, г-жа Даниела Гонкова и екип

•   Болница „Надежда“ София – д-р Георги Стаменов и екип

•   Клиника „Ню Лайф“ Пловдив - д-р Добринка Петрова и екип.

•   МЦ "Д-р Здравко Минев" Пловдив

  Сдружение „Зачатие“ получи прекрасни подаръци с неповторима символика. От сърце благодарим за вниманието, изтънчения вкус и уважението към нашата организация.


Клиника "Надежда"

 
Ин витро център Димитров



 Благодарим на нашите приятели от Биоконсепт, представители на FertilAid, и Куайсер Фарма България, представители на Doppel hertz, които подкрепиха нашето събитие.

   

Благодарим и на нашата млада смяна доброволци - тинейджъри, децата на Зачатие, които помогнаха в деня на събитието с организацията, участваха активно в конферентната му част и стоплиха сърцата на публиката с музикално изпълнение на финала със солист Марти Попов.

Те са не само нашите сбъднати мечти, но и нашата гордост!

 

Благодарим и на всички доброволци и приятели, които споделиха нашият празник. На момичетата и момчетата, които пропътуваха стотици километри за да бъдем ЗАЕДНО на нашия дългоочакван празник.