Изявление на сдружение
Публикувано на: 18.07.2017г.

Във връзка с публикувани днес в някои медии съобщения за недоволни "пациентски организации", които щели да искат оставката на ръководството на "Център за асистирана репродукция" (ЦАР), сдружение "Зачатие" - неправителствената пациентска организация, която вече 14 години представлява интересите на българите с репродуктивни проблеми - счита за необходимо да направи следното официално изявление:

Публикуваният наскоро одит на ЦАР, извършен от Сметната палата, показва, че публичните средства на държавата, изразходвани за лечение на българските граждани чрез методите на асистираната репродукция, са инвестирани добре. Постигнат е отличен коефициент на успеваемост, който е равен на този в страните от Западна Европа. Становището на одиторите е, че дейността на ЦАР е ефективна. Припомняме, че представители на сдружение "Зачатие" и фондация "Искам бебе" са членове на Обществения съвет към ЦАР, което осигурява прозрачност на работата на фонда пред пациентите и обществеността. Отбелязваме също така, че сдружение "Зачатие" отдавна настоява за публичност на резултатите от дейността на клиниките по асистирана репродукция.

Сдружение "Зачатие", като организация на българите с репродуктивни проблеми, изразява удовлетворение от дейността на Центъра за асистирана репродукция и неговото ръководство. Това е една от структурите, която извоювахме с обединените усилия на политици, общественици, лекари и пациенти, и която наистина работи в полза на пациентите. Категорично възразяваме срещу опитите за очерняне на ЦАР чрез несъстоятелни и неаргументирани твърдения от страна на отделни лица, които нямат връзка с проблематиката и търсят единствено медийна популярност.